Amazon FBA Nedir? – Amazon Fba Nasıl Yapılır?

featured

Amazon’da para kazanmak isteyen herkese merhaba. Bu sayfamızda Amazon’un en uzun soluklu ve aynı zamanda en çok para kazandıran iş modeli olan Amazon depolarına ürün gönderme olarak da bilinen Amazon FBA iş modelinin ne olduğunu, hangi adımlarla başlamak gerektiğini ve tüm detayları bu sayfada açıkladık.

Amazon FBA Nedir?

Amazon fulfillment by Amazon yani kısa ismiyle Amazon FBA, paketleme, depolama, nakliye, iade işlemi gibi Amazon satıcısına büyük bir kolaylık sağlayan sistemin adıdır. Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olan Amazon’da satış yapmayı herkes istemektedir. 2006 yılında Amazon FBA, satış yapmak isteyenlere depolama, lojistik ve müşteri yönetimi gibi konularda yardımcı olmak adına hizmet vermeye başlamıştır. Amazon’da FBA ile satış yapmak isteyenlerin yapması gereken tek şey, ürünlerinizi Amazon depolarına göndermektir. Ürünleriniz depoya ulaştığında ise paketleme, depolama, nakliye, iade, mütşeri hizmetleri gibi tüm süreçlerle Amazon ilgilenecektir.
 

Amazon FBA Hizmetleri

Amazon’un depolarına ürünlerinizi yolladığınızda ürünler depolanır ve barkod işlemleri tamamlanır. Sipariş geldiğinde siparişler olabildiğince hızlı bir şekilde Amazon tarafından kargolanarak müşteriye gönderilir. Müşteri ürünü iade etmek istediğinde ise Amazon ürünü iade alır ve işlemleri tamamlar.

Amazon fulfillment işlemi işinizi büyütmeniz için çok büyük imkanlar sunmaktadır.
 

Amazon FBA Avantajları

  • Nakliye, lojistik ve depolama konusunda en kaliteli hizmeti alırsınız.
  • İndirimli kargo fiyatlarından yararlanırsınız.
  • İade işlemiyle uğraşmazsınız.
  • En uygun ücret ile sınırsız depolama imkanından yararlanırsınız.
  • Müşterilerinize prime avantajları sunabilirsiniz.
  • Kusursuz bir müşteri hizmetleri servisiniz olur.
  • Şirketin birçok depolama ve yerine getirme merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
     

Amazon FBA Dezavantajları

  • Depolama ve yerine getirme için ayrı ücret ödersiniz.
  • Ürünleriniz eğer 6 ay boyunca satılmazsa 6 ay sonunda daha yüksek depolama ücreti ödemek durumunda kalırsınız.
  • Depolama için ürünlerinizi Amazon kurallarına göre hazırlamanız gerekir.
  • Şirketin farklı eyaletlerde yerine getirme merkezi olduğundan dolayı vergilendirme konusunda zorlanabilirsiniz.
  • Gönderilerinizi takip etmekte zorluk yaşayabilirsiniz.


Amazon FBA Para Kazandırır Mı?

Amazon’da en uzun soluklu iş modeli olan Amazon FBA pribate label ile ortalama olarak %30’un üzerinde kar marjı elde edebilirsiniz. Bu tutar üretim maliyeti, ürünlerinizi amazon depolarına gönderme ücretleri, marka patent ücreti ve muhasebe gideri gibi giderlerinize göre artabilir.
 

Amazon FBA Maliyeti Nedir?

Amazon FBA için maliyet çıkarmak her ürün için ayrı olacaktır. Amazon’a ödenecek aylık mağaza ücreti 39,95 $’dır. Bu ücretin yanı sıra ürünün üretim maliyeti, nakliye giderini ve satış fiyatınızı hesaplayarak amazon’da Fba maliyetini hesaplayabilirsiniz.
 

Amazon FBA için ne kadar gerekli?

Sıfırdan başlamak isteyen ve henüz ürünü veya markası olmayıpta Amazon FBA private label ile ürün satmak isteyen kişilere önerimiz, en az sermayenin 5 bin dolar olması yönündedir. Bunun altındaki sermayeler genellikle dropshipping iş modeli için daha uygun olacaktır.

Bakabilirsiniz: Dropshipping nedir?

 

Amazon FBA Nasıl Yapılır?

Amazon FBA sistemi şu şekilde çalışır:

  • 1. İlk olarak Amazon satıcı hesabında mağazanız açılır. Sonrasında ürünleriniz onay için Amazon Seller Central hesabınıza gönderilir. Onay geldikten sonra ürünlerin Amazon depolarına gönderme süreci başlar.
  • 2. Amazon’un vermiş olduğu depo adresine ürünleriniz sistemde belirtilen şekilde kargolanır.
  • 3. Amazon depolarına ürünleriniz ulaştıktan sonra Amazon mağazanızda ürün için stok girilir.
  • 4. Satışa sunulan ürünlerle alakalı depolama, kargolama, müşteri hizmetleri gibi şeyleri Amazon yönetir.
  • 5. Sipariş geldiğinde Amazon sizin adınıza ürünü müşteriye teslim eder. İade geldiğinde ürünü alır, hasar görmediyse kutular ve yeniden satışa sunar.

1. Amazon Satıcı Hesabı Açma

Amazon’da FBA ile satış yapmak için ilk olarak Seller Central üzerinden satıcı hesap başvurusu yapmak olacaktır. En önemli konuların başında gelen satıcı hesabı açmak dikkat edilmesi gereken belli kurallar içerir. Dünyanın en büyük pazaryeri olan amazon’da satış yapmak için amazon’un satış kurallarına dikkat etmeniz gerekir.

Hesabı açarken suspend olma yani hesabınızın iptal edilmesi riski vardır. Amazon hesabınızı askıya aldığında belli belgeleri amazon’a resmi olarak sunmanız gerekir. Amazon’daki isminiz ve adresiniz gönderilen belgelerdeki adres ve isimle birebir uyuşması gerekmektedir. Eğer tutarsızlık varsa hesabınız açılmaz ve amazon’da satış yapmanıza izin verilmez. Bundan dolayı hesap açma aşamasında dikkatli olmalısınız. Belgeleri en doğru ve güncel şekilde yüklemeye özen gösterin.


2. Ürün Analizi ve Satılacak Ürüne Karar Verme

En zor ve kafa yoran işlemlerden birisi de ürün araştırmaktır. Hali hazırda satmakta olduğunuz ürünü Amazon’da satmaya karar verdiyseniz bu aşamayı esgeçebilirsiniz. Eğer elinizde satacağınız bir ürün yoksa öncelikle satmak istediğiniz ürüne karar vermelisiniz. Helium10, Jungle Scout gibi programlar aracılığıyla satılacak ürünün analizini gerçekleştirebilirsiniz.

Markazon danışmanlık olarak vereceğimiz FBA eğitiminde sizlere birçok ürün araştırma yöntemi göstereceğiz. Herkesin yaptığı gibi ürün araştırarak Amazon’da satış yapmak isterseniz, karşınıza binlerce rakip çıkar ve bu işten para kazanmadan ayrılabilirsiniz.
 

Sizlere önerimiz öncelikle tek bir kategoriye odaklanın ve alt ürünleri araştırın. Bir süre rakip ürünlerin satışlarını, stok durumlarını kontrol edin. Detaylı analiz sonrasında kar marjınızı hesaplayın ve ürünleri üretim aşamasına sokun.
 

3. Tedarikçi Bulma

Ürünlerinizi alibaba.com, aliexpress.com veya Türkiye’deki toptancılardan ürettirebilir veya tedarikçiler ile anlaşabilirsiniz. Markazon olarak önerimiz ise Türkiye’den tedarikçi bulmanız yönündedir. Çünkü Çin’de büyük bir dolandırıcı kitlesi vardır ve ürünlerinizi kendi gözünüzle görerek kontol edemezsiniz.

Türkiye konumu itibariyle de lojistikte oldukça hızlıdır ve Amazon Amerika depolarına çok hızlı bir şekilde ürünlerinizi ulaştırabilirsiniz.
 

4. Ürünleri Amazon’da Listeleme

Ürünlerinizi Amazon Seller Central hesabınıza yükleyin ve onay gelmesini bekleyin. Ürünleriniz onaylandıktan sonra kargolama aşamasına geçebilirsiniz. Sisteme tanımladığınız kolilerinizi düzgün bir şekilde hazırlayın ve kargo ile Amazon depolarına ürünleri ulaştırın.
 

5. Ürünlerin Stoğa Girmesi

Amazon depolarına ürünleriniz ulaştıktan sonra stoğa girecek ve satışa çıkacaktır. Ürün fiyatınızı ve reklam stratejinizi belirledikten sonra satışa başlayın.

Ürün lansmanı için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. 2 farklı lansman yöntemi giveaway ve PPC reklamları ile lansmanınızı yapabilirsiniz.

Markazon için ürün lansman yöntemlerinden birisi:

  1. Kelime analizlerini yapıp ilk sıraya gelmek için sisteme girilecek kelimeleri belirlemek.
  2. Giveaway sonrasında ürünlere yorum almak.
  3. Reklam raporlarını detaylı şekilde karşılaştırmak.
  4. Manuel olarak PPC reklamları ayarlamak.
  5. PPC reklamlarından edinilen kelimelerle devam etmek.
     

6.Markalaşma süreci

Ürün lansmanı sonrasında ürünleriniz amazon’da satılmaya başlayacaktır. Bir süre daha reklam kampanyalarına devam ettiğinizde ürününüz artık oturmuş olacaktır. Eğer Amazon’da satacağınız ürününüzün markası yoksa birçok satıcı bunu fark ederek ürününüzün benzerini ürettirerek listenize dalabilir. Bu da sizin yaptığınız tüm işlemleri bir çırpıda bitirebilir. Bunun gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için ürününüzün hem Türkiye’de hem de Amerika’da patentini alabilirsiniz.



İşte Amazon FBA sistemi bu kadar basit. Aslında zor bir süreç gibi görünse de Amazon FBA private label sistemi ile yeni bir marka oluşturabilir veya mevcut markanızı Amazon Amerika veya diğer pazaryerlerinde satışa sunarak FBA üzerinden gelir elde edebilirsiniz.
 

Amazon FBA Nedir? – Amazon Fba Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Markazon Blog ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin